Rešenja za kompenzaciju reaktivne energije i upravljanje maksimgrafom

Prilikom rada električnih uređaja pored aktivne energije potrošači povlače i reaktivnu (jalovu) električnu energiju. U domenu domaćinstva snabdevač električne eneregije ne naplaćuje ovu snagu, ali u domenu velikih potrošača i industrije, ona ima značajan udeo u računu za utrošenu električnu energiju.

Rešenja za kompenzaciju reaktivne energije se dele na dva sistema. Jedan predstavlja fiksnu kompenzaciju reaktivne energije i vrši se tamo gde je potrošnja stalna (motora bez promene brzine), dok je drugi regulisana kompenzacija reaktivne energije primenjiva u sistemima gde postoji promena opterećanja pa time i snage i energije (što je čest slučaj kod centarlizovane kompenazacije).

Takođe značajan deo računa za utrošenu električnu energiju zauzima vršna potrošnja koja se obračunava kao prosečna potrošnja u vremenu od 15 minuta. Regulisanjem vršne potrošnje kod sistema sa neravnomernom raspodelom vremena angažovanja potrošača može dovesti do povećanih računa. Upravljanjem potrošnjom i izborom prioritetnih potrošača od onih koji to nisu značajno možemo smanjiti troškove.

Na osnovu prethodno pomenutih situacija Esicon je razvio rešenja za uštedu električne energije i njihovom primenom značajno smanjio račune sledećih klijenata :
Toplifikacija Požarevac, AD Štark Beograd, AD Štark Ljubovija, Jerry ketering….

Comments are closed.